Septina Primawati Terima Anugerah Gemilang Presiden dari Melaka

554 views

PEKANBARU (RiauInfo) – Dra Hj Septina Primawati Rusli MM menerima anugerah gemilang presiden tahun 2009 di Melaka. Persekutuan pengakap malaysia Negeri Melaka untuk kesekian kalinya semenjak tahun 1998 memberikan Anugerah Gemilang Presiden Kepada orang perseorangan yang telah berjasa di bidang kepramukaan.

Anugerah tersebut Langsung diberikan oleh YAB Datuk seri Haji Mohd Ali Bin Mohd Ali Bin Mohd Rustam (ketua Menteri Melaka) Presiden Persekutuan Pengakap Malaysia Negeri Melaka, bersempena Pelaksanaan jambore pengakap malaysia warisan dunia ke 7 tgl 31 mei 2009 bertempat di dewan seri negeri, seri negeri ayer keroh melaka malaysia.

Disamping Ibu Gubri, Tokoh masyarakat Riau yg menerima anugerah gemilang presiden yakni bupati kab Kampar Ir Burhanuddin Husin, Djasri Akamudin bendahara kwarda Riau dr. H Sunaryo. Wakil Walikota Dumai Drs H Sulaiman Zaakaria Sekda Bengkalis dan Hj Eva Yuliana Jefry Noer SE kwarcab kampar.

Secara keseluruhan penerima penghargaan ini berjumlah 33 orang yg terdiri dari tokoh-tokoh pengakap (pramuka) dari simenanjung malaysia, singapura, indonesia dan Banglades. pada acara tersebut ibu Gubri didampingi ketua kwarda pramuka Riau Ok Nizami Jamil dan pengurus kwarda lainnya.

Dalam sambutannya Ketua menteri Melaka merangkap Presiden Persekutuan pengakap malaka menyampaikan keharmonian dan perhubungan merupakan pegangan yg mampu menjamin kelancaran aktivitasharian masyarakat hari ini.

Perhubungan baik antar individu maupun jabatan negeri dan negara yang akan membawa kepada kebaikan dan manfaat kepada perbagai pihak, karena itulah pengakap malaka menghargai sumbangn dan pemikiran serta peranan perseorangan yg memberikan bantuan dan kejayaan dalam
menjayakan gerakan pengakap ini.

YAB Ketua menteri Melaka juga menyampaikan bahwa anugerah yang diberikan ini didasari atas penilaian perseorangan yg menggalakkan, dorongan dan sokongan moral serta bantuan dalam usaha memajukan pengakap tanpa dilihat asal usul keturunannya.

disamping itu pula diberikan kepada ahli majlis dan pengakap yang telah berbakti, berjasa serta memberikan perkhidmatan terpuji dan juga penilaian dilihat isteri/suami ahli majlis dan pemimpin pengakap yg senantiasa berkorban dan memberi sokongan secara terus menerus dalam usaha memajukan pengakap.

Pada kesempatan itu usai Pemberian Anugerah ibu Gubri menyampaikan ucapan terima kasih dan bersukur atas nama pribadi dan anggota kwarda riau atas anugerah gemilang Presiden yang diberikan oleh ketua menteri melaka tersebut dan dengan anugerah yg diterima ini akan menjadikan lebih berperan dalam memajukan pramuka di Riau.(ad/rls)

Posting Terkait